dimecres, 16 de juny del 2010

ELABORAR SABÓ


En l'àrea de ciències hem elaborat sabó. El sabó es produeix a partir d'una reacció química anomenada saponificació. Aquesta reacció química es pot esquematitzar de manera següent.
Greix + Alcali ------ Sabó + Glicerina

Per fer el sabó de rentar la roba s'acostuma a utilitzar com a greix, l'oli de l'oliva i la sosa caústica, com a àlcali.

Per fer sabons de tocador i medicinals s'utilitzen altres olis com l'oli de palma, el d'ametlla el de coco i s'hi afegeixen colorants per donar color, perfums, desinfectants, etc...

Nosaltres a l'aula hem elaborat sabó per rentar la roba. Reciclant oli d'oliva utilitzat.

La recepta que hem utilitzat:
- Un litro de oli d'oliva. Utilitzat o no (optatiu)
- Un litro d'aigua.
-180 grams de sosa caústica.
-Un recipient de plàstic.
-Una cullera de fusta.
-Motlles de plàstic rígid o cartrons de llet..
Afegim els ingredients i hem de remenar sense parar durant una estona. Desprès ho deixem repossar una mica i anar remenant amb estones intermitents fins que s'espessi la barreja.
Un cop espès afegim als motlles la pasta i deixem que s'endureixi per a desmotllar.
L'únic més important és parar molt de compte amb la sosa caústica, ja que és corrosiva i ens podem cremar. S'ha de fer sempre amb la supervisió d'un adult.

dimarts, 15 de juny del 2010

TALLER DE BOLES DE LLANA


En l'àrea de socials vam estudiar el tema de la industria i els diferents sectors. Ens vam interessar més amb el sector de la artesania, i vam fer un recorregut per molts oficis artesans que existeixen actualment i molts que s'han perdut. També hem repassat en tecnologia els diferents teixits, si son sintetics o de fibres naturals. En aquest taller hem elaborat un ninot de boles de llana,cada bola es fa mitjançant dos cartrons de forma rodona amb un forat al mig, anem envoltant el cartró amb la llana de diferents colors i quan ja tenim un bon gruix de llana, tallem per la part externa de la rodona i abans de treure el cartró lliguem pel mig amb un cordó i ja tenim la bola. Per fer aquest ninot, hem fet 6 boles de diferents tamanys i les hem unit.

DISSENY I CONSTRUCCIÓ DE LA MAQUETA D'UN PIS





Aquest projecte també ho vam elaborar el curs passat. Es una activitat interessant perquè és molt complerta.Ho hem realitzat amb el programa del edu365.cat amb l'adreça que tenim enllaçada en el nostre bloc. Cada alumne s'ha creat un pis i s'ho ha dissenyat al seu gust. La mida de la planta en tots el casos és la mateixa i es distribueixen les parets de manera individual. Un cop finalitzada la planta amb el mobiliari corresponent, s'han passat totes les mides a escala 1:30 i han elaborat la maqueta amb unes capses de cartró reciclades. El mobiliari ho han fet amb cartró ploma.

PROJECTE TECNOLÒGIC MECÀNIC

Durant el curs passat en tecnologia mecànica, els alumnes de l'Aula Oberta van començar un projecte que aquest any han continuat nous alumnes. Es tracta de elaborar una barca a partir del motor d'un moto Dervi antiga i un bido d'oli de 150 litres, seccionat per la meitat. Aquest projecte, és molt laboriós amb moltes hores de feina. Els alumnes han après ha utilitzar les eines corresponents per realitzar aquest projecte. Encara no està acabat del tot, li falta el seient i acabar de pulir. Hem fet un video amb una sèrie de fotografies de l'evolució de la barca utilitzant el programa Movie Maker. Aquí mostrem el video.

dilluns, 14 de juny del 2010

BIODIVERSITAT


L'any 2010, es l'any de la BIODIVERSITAT, hem fet diverses activitats sobre el tema, i una d'elles dins del taller de pintura era realitzar un quadre sobre el tema. Hem creat un paisatge del Delta de l'Ebre.

TALLER DE PINTURA

Paisatge de nit realitzat per Jordi

Altre paisatge, realitzat per Jordi


Aquest paisatge esta realitzat per Merce.



Durant el curs hem anat fent el taller de pintura amb fustes reciclades d' activitats anteriors.Hem afegit llistons per a crear els marcs exteriors i hem pulit les fustes abans de pintar-les. Per reproduir els dibuixos, hem tret imatges de internet que ens han agradat i amb paciencia i un criteri de colors que hem anat aprenent barrejant els colors primaris ens han surtit uns quadres molt macos.Aqui mostrem unes imatges de les nostres obres d'art.