dilluns, 22 de juny del 2009

CROMATOGRAFIA







Científicament, es tracta d'una tècnica de separació de substàncies, que es basa en les diferents velocitats amb les que es mou cadascuna de les substàncies a través d'un medi porós, arrosegades per un dissolvent en moviment, el cual en aquest cas, és el alcohol. Aquesta tècnica s'utilitza per desocmpondre els colors. Nosaltres hem fet aquest experiment amb fulles verdes de diferents classes. De llimoner, de nesprer, d'heura. Hem fet proves de diferents dies de diferència. També hem utilitzat la mateixa tècnica per descompondre les diferents tintes dels retuladors. Prèviament a tallar les fulles per fer la cromatografia hem fet unes làmines pictòriques amb la tècnica del "frotage", que es bassa en treure la textura, en aquest cas de les fulles, que frotem i apareixen en la superfície.

dimarts, 16 de juny del 2009

EXPERIMENT DE CIÈNCIES "VOLCÀ EN ERUPCIÓ"



Hem construït un volcà que reacciona igual que en la realitat. Sense foc però amb gas i bombolles.





MATERIAL:



-Fang.



-Una ampolla petita de plàstic.



-Pebrot vermell mòlt.



-Bicarbonat sòdic.



-Un embut.



PROCEDIMENT:







Em primer lloc hem realitzar amb fang una forma que es sembli a un volcà. Intruduïm l'ampolla de plàstic petita en el seu interior, deixant la boca de l'ampolla descoberta. Omplim un terç de l'ampolla amb aigua calenta barrejada amb un parell de culleradetes de pebrot vermell mòlt. Afegim un terç més de vinagre. Seguidament i amb un embut fiquem 3 cullerades de bicarbonat sòdic a dintre l'ampolla.



La reacció química que es produeix és al posar en contacte aquestes dues substàncies, el bicarbonat sòdic i el vinagre, aquesta barreja fa que es generi un gas molt conegut per tots nosaltres: el diòxid de carboni; el mateix gas que expulsen els volcans en erupció.(i nosaltres quan respirem). Les bombolles de gas produïdes a l'interior impulsen "lava" líquida cap a l'exterior.

CANELOBRES DE FERRO




Aquesta activitat és complementaria al taller d'espelmes. Quan els alumnes van acabar les espelmes, van decidir de fer un canelobre. Per això han utilitzat varilla de ferro que han tallat, soldat i llimar fins el seu resultat final.

dilluns, 15 de juny del 2009

TALLER DE PAPER MAXÈ







Al llarg del curs, hem anat recuperant molts fulls de fotocòpies o altres documents que ja han estat avaluats. El taller de paper artesanal que vam fer ja contenia molts d'aquests fulls. Ara toca transformar els papers en escultures de paper maxè. Per aquesta activitat necessitem un motllo de guix. Hem elaborat un sol, un cotxe i un drac per la diada de Sant Jordi. Per realitzar aquesta activitat es necessiten els materials següents:



- Paper de diari o qualsevol.



- Cola d'empaperar.



- Aigua.



- Pintura acrílica.



- Brotxa.



S'han de ficar varies capes de paper perquè tingui prou consistència. Desmotllem quan està eixut i el pintem amb pintura acrílica.

JOC DE POLS


En l'àrea de tecnologia, hem realitzat un projecte bassat en un circuit elèctric senzill. Es tracta d'un joc en que cal passar una anella penjada d'un mànec per tota la llargada d'un tros de filferro amb forma estranya sense que l'anella el toqui, ja que si ho fa, s'encén la bombeta. Cada alumne ha creat el seu. Hem utilitzat: Fusta, una pila de 4.5, clips, filferro, cable fi, pintura. Posteriorment al resultat han fet una memòria dels materials i el seu procediment.

TALLER DE MOSAIC EN VIDRE




En la matèria de castellà, els alumnes han realitzat algunes activitats relacionades amb Gaudí. Han descobert informació de la seva vida i del seu gran treball.En l'època del modernisme les decoracions que s'utilitzaven eren molt artesanes i minucioses. El mosaic entre altres era una de les més utilitzades tant en exteriors com interiors. En les obres de Gaudí és molt representativa la tècnica del mosaic: Parc Güell, Casa Batlló, Casa Milà, etc. Per entendre més o menys el seu procediment hem realitzat unes safatetes de vidre i hem realitzat un mosaic amb peces de vidre. És una tècnica entretinguda i creativa i amb resultats molt satisfactoris.

dimecres, 10 de juny del 2009

PLANETA TERRA


En l'àrea de ciències socials, els alumnes han d'estudiar els meridians, els continents que formen la terra, etc.

Hem realitzat entre 2 alumnes una bola del món.

Per fer-la es necessita:

Un globus gran.

Paper de diari.

Cola d'empaperar.

Aigua, pinzells i pintura.